نشانه ای ازآمادگی ترامپ برای لغو تحریم ها وجود ندارد
به گزارش پایگاه خبری شیرگاه نیوز، یک کارشناس مسائل بین الملل ، با بیان این که جریان های پوپولیستی - ناسیونالیستی در کشورهای غربی سعی در استفاده ابزاری از شیوع ویروس کرونا برای تسریع حرکت در جهت بستن مرزها و معکوس کردن فرایند جهانی گرایی دارند گفت: همان طور که پاندمی آنفلوانزای اسپانیولی اولین موج جهانی شدن را عقیم گذاشت، این احتمال وجود دارد که کرونا در صورت ماندگار و تهاجمی تر شدن، ضربه ای کاری به موج سوم جهانی شدن، یعنی موج کنونی، بزند.
کوروش احمدی، در گفت وگو با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که به نظر وی ویروس کرونا به چه میزان می تواند بر مناسبات بین کشورها تاثیر گذار باشد و آیا می توان مناسبات جهان را به قبل و یا بعد از کرونا تقسیم کرد؟ اظهار کرد : در طول تاریخ گهگاه اتفاقات بسیار مهم و تاریخ سازی روی داده و به عنوان نقاط عطفی در تاریخ ثبت شده اند. این قبیل اتفاقات عملا به قول شما تاریخ را به دو قسمت یعنی قبل و بعد از آن وقایع تقسیم کرده اند. مثل مثلا انقلاب اسلامی که در ایران چنین کارکردی تاریخی داشته؛ به نحوی که سخن از قبل و بعد انقلاب سخنی رایج است. قبل از آن نیز کودتای 28 مرداد و انقلاب مشروطیت چنین ویژگی داشتند. در سطح جهانی نیز چنین بوده است، در حوزه بهداشت عمومی، مثلا طاعون یا مرگ سیاه در میانه قرن 14 میلادی طی پنج سال با کشتار 75 تا 200 میلیون نفر در اروپا و آسیا از جمعیت اندک آن زمان چنین نقشی داشته و موجب تحولات عظیمی در حوزه جمعیت شناختی و فرهنگی و مذهبی شد و از جمله ناتوانی کلیسا را برغم ادعاهایش آشکار ساخت و یکی از عوامل مهم آغاز رنسانس بود.
وی به همین دلیل افزود : آنفلوآنزای اسپانیولی در 1920-1918 با حدود 50 میلیون کشته در سراسر جهان مثال دیگری است. در مورد کرونا اگر چه سازمان بهداشت جهانی آن را سه شنبه گذشته به عنوان یک پاندمی معرفی کرد، یعنی یک اپیدمی که به چند قاره سرایت کرده است ، اما هنوز خیلی زود است که بتوان از آن به عنوان یک واقعه تاریخ ساز یاد کرد. چرا که ویروس کووید 19 به عنوان یک ویروس نوپدید هنوز عمدتا ناشناخته است. اینکه ظرف هفته ها و ماه های آینده طی جهش هایی تضعیف خواهد شد یا خصلت تهاجمی اش افزایش خواهد یافت، اینکه چه مواجهه ای با گرمای هوا خواهد داشت و اینکه ساخت واکسنی برای آن چه مدت زمان خواهد برد، هنوز تعیین نیست. اگر بهترین حالت ها پیش بیاد، شاید کووید 19 نیز مانند سارس و مرس و ابولا عمدتا به خاطره ای در ذهن بشر تبدیل گردد. لذا، ضمن امیدواری به اینکه کرونا به یک نقطه عطف تاریخی تبدیل نگردد، باید برای بدترین سناریوها هم آماده بود.
این تحلیل گر مسائل بین الملل در پاسخ به این پرسش که ویروس کرونا ، علاوه بر تاثیر اقتصادی و بهداشتی اش، چه تاثیری بر عرصه تحولات بین المللی خواهد داشت ؟ گفت :از این نظر فکر می کنم کرونا پیش از این تاثیر خود را داشته است. خسارات در همین دو سه ماهه و با فرض غلبه نهایی انسان بر ویروس در حدی است که شاید یکی دو سال طول بکشد تا کشورها بتوانند خود را از زیر آوار خسارات آن در آورند و زندگی تجاری به روال قبل از آن باز گردد. در این زمینه نیز کارآمدی مقامات بهداشتی کشورها یکی از موثرترین عوامل است؛ به نحوی که برخی از کشورها تقریبا از کرونا مصون مانده اند، خسارت برخی اندک است و خسارت برخی دیگر بسیار شدید. طبعا، کشورهایی که کمتر خسارت خواهند دید در موقعیت خیلی بهتری نسبت به دیگران قرار خواهند گرفت.
احمدی ادامه داد : با هر فرضی در مورد سیر آینده ویروس، تهدیدات این پاندمی نیز مانند تهدیدات پاندمی های عظیم تاریخ تنها به حوزه بهداشت عمومی محدود نخواهد ماند و می تواند موجب رفتارها و باورهای جدیدی در جوامع بشری بگردد. هم اکنون نشانه هایی حاکی از تاثیر سوء ویروس بر فرایند جهانی شدن وجود دارد. جریانهای پوپولیست - ناسیونالیست در کشورهای غربی سعی در استفاده از این بیماری برای تسریع حرکت در جهت بستن مرزها و معکوس کردن فرایند جهانی گرایی دارند. این فرایند را اگر به معنی وابستگی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به هم در سطح جهانی بدانیم، از هم اکنون دچار مشکل شده است. اکنون شماری از صنایع در آمریکا و بسکمک از دیگر کشورها نمی توانند مواد و کالاهای واسطه ای یا قطعات لازم برای تکمیل تولیدات خود را از چین دریافت کنند. این یعنی اینکه گردش آزاد کالا، پول، سرمایه و اشخاص در جهان و برون سپاری که از مهمترین ویژگی های جهانی شدن است، به خاطر ویروس و ترس ناشی از آن محدود شده است. کرونا به این ترتیب توانسته به کمک پوپولیست های درون گرا و خارجی ستیزی بیاید که طی چند سال گذشته سعی در قرار دادن کشورهایشان در همین جهت داشته اند. این جریانها بویژه ضد چین هستند و ویروس باضافه توهم توطئه به کار آنها رونق داده است.
وی به همین دلیل گفت :صرفنظر از این اثری که کرونا تا کنون داشته، اثرات خیلی بیشتر آن نیز بستگی به سیر آینده ویروس دارد. همانطور که پاندمی آنفلوانزای اسپانیولی اولین موج جهانی شدن را عقیم گذاشت، این احتمال وجود دارد که کرونا در صورت ماندگار و تهاجمی تر شدن، ضربه ای کاری به موج سوم جهانی شدن، یعنی موج کنونی، بزند.
وی در پاسخ به این سووال که شیوع این ویروس در تعامل ایران با دیگر کشورها و سازمان های بین المللی چه تاثیری خواهد گذاشت با توجه به این که ایران درخواست داشته که حداقل در زمان مبارزه با کرونا تحریم های یک جانبه آمریکا علیه ایران برداشته گردد ؟ گفت: این ویروس منشاء یک بحران همه جانبه برای بسکمک از کشورها است و همه عرصه های زندگی را شدیدا تحت تاثیر قرار داده است و به همین دلیل مداخله سیاسی در عالی ترین سطوح را ناگزیر کرده است. برای ما نیز بی شک این بحران با فاصله زیادی در راس دیگر اولویت ها است و از تحریم و خطر برخورد نظامی و ... حادتر است. اثرات بسیار سوء کرونا بر روابط اقتصادی ما با دیگر کشورها آشکار است و در ترکیب با تحریم به صورت تصاعدی تشدید شده است. در چنین شرایطی باید انتظار داشته باشیم که کشورها و سازمان های بین المللی در جهت فشار بر آمریکا برای لغو یا حداقل کاهش تحریم ها اقدام کنند. نامه دکتر ظریف به دبیر کل سازمان ملل در چنین بستری معنی دارد. همچنین به خاطر نیاز به امکانات لازم برای مبارزه با کرونا، بویژه در بیمارستان ها، باید واقع بین باشیم و با توجه به اولویت حفظ جان انسان ها از هیچ تلاشی برای دریافت کمک از خارج خودداری نکنیم. نامه رئیس کل بانک مرکزی به رئیس صندوق بین المللی پول هم در این چارچوب اقدام شایسته ای بوده است.
احمدی در واکنش به این موضوع که آیا این خواسته ایران می تواند با افزایش فشارهای بین المللی بر آمریکا محقق گردد؟ شرح داد : فعلا نشانه ای که حاکی از آمادگی ترامپ برای عقب نشینی در این حوزه باشد، مشهود نیست. انتخابات آمریکا نیز کار را مشکل تر کرده است. فقط با توجه به پیشنهاداتی که پیشتر با اهداف عوامفریبانه برای کمک به ایران برای مبارزه با کرونا داده اند، ممکن است حاضر به کارهای بیشتری در این حوزه باشند؛ آن هم بیشتر بر مبنای استفاده مصرف کننده نهایی. فعلا می توان احتمال داد که فشار کشورها و سازمان ها در این زمینه موثر افتد.
منبع: خبرگزاری ایسنا