ریو سلست (Rio Celeste)، رودخانه ای به رنگ آبی آسمانی

به گزارش پایگاه خبری شیرگاه نیوز، بعد از عبور از جنگل های سرسبز و بارانی پارک ملی آتشفشان تنوریو (Tenorio Volcano) در کاستاریکا، به رودخانه ای فیروزه ای رنگ می رسیم که ریو سِلِست (Rio Celeste) نام دارد. این رودخانه از تلاقی دو رودخانه کوچک تر به نام های سور کریک (Sour Creek) و گود ویو (Good View) ایجاد شده است. دقیقا در نقطه ای که آب این دو رودخانه کاملا شفاف با یکدیگر برخورد می نماید، رنگ فیروزه ای رودخانه پدید می آید. به همین علت است که این نقطه خاص به El Teñidor معروفیت یافته که به معنای رنگرز است.

ریو سلست (Rio Celeste)، رودخانه ای به رنگ آبی آسمانی

تا همین اواخر دانشمندان نمی توانستند کاملا شرح دهند چرا ریو سلست چنین رنگ آمیزیِ فیروزه ایِ ممتازی دارد. فرضیه های زیادی در این باره مطرح شد. برای مثل عده ای بر این باور بودند که آب رودخانه حاوی کربنات مس یا کلسیم و گوگرد است. یا این که نزدیکی رودخانه به آتشفشان تنوریو باعث شده این رنگ آبی ایجاد گردد. اکنون تعیین شده که این رنگ آبی برخاسته از پدیده ای فیزیکی است که با نام پراکندگی میه (Mie scattering) شناخته می گردد و به دلیل وجود مواد معدنی در آبِ رودخانه ایجاد شده و باعث می گردد نور خورشید به شکلی منعکس گردد که این رنگ فیروزه ای باورنکردنی را به آب بدهد.

همان طور که قبلا اشاره شد، ریو سلست از دو رودخانه کوچک تر تغذیه می گردد؛ سور کریک و گود ویو. رودخانه گود ویو میزان قابل توجهی از نوعی کانی سفید را با خود حمل می نماید که با نام آلومینوسیلیکات شناخته می گردد. این ترکیب شامل آلومینیوم، سیلیکون و اکسیژن است. این همان کانی است که باعث ایجاد انعکاس رنگ آبی در نور خورشید می گردد. اما سوالی که به فکر می رسد این است که اگر این کانی در رود گود ویو نیز وجود دارد، چرا گود ویو مانند ریو سلست آبی نیست؟ پاسخ این سوال در مقدار این ذرات نهفته است.

تحقیقات نشان داده است که ذرات کانی رودخانه گود ویو مقدار ای برابر 184 نانومتر دارد، در حالی که این ذرات در رودخانه ریو سلست بزرگ تر از 566 نانومتر است.

دکتر مکس چاواریا وارگاس (Max Chavarría Vargas)، مدیر محقق می گوید:

این افزایش مقدار دلیل پراکندگی اشعه خورشید است، به طوری که به نظر می رسد اساسا در ناحیه آبی رنگِ طیف مرئی اتفاق می افتد. بنابراین به این دلیل چنین رنگ آبی تماشایی را در ریو سلست داریم.

اینجا نقطه تلاقی دو رودخانه است. تغییر ناگهانیِ رنگ آب را ببینید.

اما سوال بعدی این است که چرا ذرات آلومینیوسیلیکات در ریو سلست بزرگ تر از ذرات موجود در رودخانه گود ویو است؟ آن هم در حالی که این ذرات از خود رود گود ویو منشا می گیرد.

دلیل این اتفاق این است که سور کریک، رودخانه ای که به گود ویو ملحق می گردد، به واسطه فعالیت های آتشفشانی به شدت اسیدی است (به همین خاطر سور کریک، به معنای نهر اسیدی، نامیده می گردد). زمانی که این دو جریان به یکدیگر ملحق می شوند تا ریو سلست را ایجاد نمایند، کاهش pH باعث می گردد ذرات آلومینوسیلیکات متراکم و بزرگ گردد و پدیده پراکندگی میه را ایجاد کند که رنگ فیروزه ای قوی را به رودخانه می دهد.

دکتر مکس چاواریا وارگاس می گوید:

این یکی از خصوصیات شگفت طبیعت است؛ جایی که یکی از رودخانه ها مواد معدنی را با مقدار خاص و رودخانه دیگر محیط اسیدی را فراهم می نماید تا این ذرات به وجود بیایند.

منبع: Amusing Planet

منبع: کجارو
انتشار: 12 آبان 1403 بروزرسانی: 12 آبان 1403 گردآورنده: shirgahnews.ir شناسه مطلب: 1545

به "ریو سلست (Rio Celeste)، رودخانه ای به رنگ آبی آسمانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ریو سلست (Rio Celeste)، رودخانه ای به رنگ آبی آسمانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید