علامت های سرطان کبد

به گزارش پایگاه خبری شیرگاه نیوز، شایع ترین علائم سرطان کبد چیست؟ در این مقاله اطلاعاتی در رابطه با علل، علائم و شیوه های درمان این بیماری ارائه می شود.

علامت های سرطان کبد
کبد یک اندام غده ای واقع در زیر دیافراگم است که در بخش سمت راست بالایی شکم قرار گرفته است. کبد وظایف مختلفی که برای عملکرد سالم بدن انسان ضروری می باشد، را انجام می دهد. این عملکردها شامل ترشح صفرا و متابولیسم چربی ها و کربوهیدرات ها می باشد. کبد به سنتز پروتئین های خاصی نیز یاری می نماید. یکی از عملکردهای ضروری اجرا شده به وسیله کبد، سم زدایی از بدن است. سوء مصرف نوشیدنی های مضر، عادات غذایی ناسالم و سبک زندگی نامناسب می تواند منجر به افزایش خطر توسعه بیماری های کبدی گردد. عملکرد کبد به واسطه بیماری های مختلف تحت تأثیر قرار می گیرد. سرطان کبد که به عنوان سرطان هپاتیت نیز شناخته می گردد، یکی از کشنده ترین بیماری هایی است که می تواند کبد را تحت تأثیر قرار دهد.

کبد از انواع مختلفی از سلول ها و بافت ها تشکیل شده است. هپاتوسیت ها، سلول های کبدی هستند که حدود 80 درصد از بافت کبد را تشکیل می دهند. هنگامی که تقسیم سلولی غیر طبیعی یا کنترل نشده رخ دهد، یا جهش در هپاتوسیت ها باعث رشد سرطانی در کبد گردد، منجر به بروز سرطان هپاتوسلولار یا سرطان اولیه کبدی خواهد شد. هنگامی که سرطان از کبد منشأ نگیرد و از اندام های اطراف به سمت کبد توسعه یابد، به عنوان سرطان ثانویه کبدی یا سرطان هپاتیت متاستاز شناخته می گردد. نشانه های سرطان کبد معمولاً در مراحل اولیه این بیماری بروز نمی نماید. در بیشتر مواقع، علائم این بیماری تنها بعد از این که سرطان به مرحله پیشرفته رسید، مشاهده می گردد.

علائم سرطان کبد

دلیل دقیق سرطان هپاتوسلولار هنوز شناسایی نشده است، اما تحقیقات پزشکی نشان دهنده فاکتورهای خطر خاصی برای این بیماری می باشد. سیروز کبدی که بیماری ای است که به وسیله زخم شدن بافت کبدی تشخیص داده می گردد، یکی از شایع ترین فاکتورهای خطر در این زمینه به شمار می رود. مصرف بیش از حد نوشیدنی های مضر برای دوره های طولانی مدت نیز یکی از شایع ترین علل این بیماری می باشد. در واقع، سوء مصرف نوشیدنی های مضر یکی از مهم ترین عوامل یاری نماینده به عملکرد ضعیف کبد است. تومور بدخیم هنگامی که سیروز کبدی شدید به واسطه مصرف نوشیدنی های ناسالم ایجاد می گردد، توسعه خواهد یافت. جهش در سلول های کبدی می تواند هنگامی که سلول های کبد به منظور خنثی کردن آسیب ناشی از مصرف بیش از حد نوشیدنی های مضر، فراوری می شوند، رخ دهد.

عفونت های مزمن کبدی مانند هپاتیت های B و C نیز ممکن است منجر به افزایش خطر بروز سرطان کبد گردد. مواجهه با آفلاتوکسین B1 که یک نوع سم یافت شده بر روی کپکی به نام آسپرژیلوس فلاووس می باشد نیز ممکن است باعث ابتلای افراد به بیماری های کبدی گردد. استفاده از استروئیدهای آنابولیک و بعضی داروهای خاص برای دوره های طولانی مدت نیز یک عامل یاری نماینده به سرطان کبد می باشد. شرایط ژنتیکی یا سابقه خانوادگی نیز ممکن است نقش مهمی در این زمینه ایفا نماید. بعضی بیماری ها مانند هموکروماتوز ارثی که شامل تجمع آهن در بافت ها می باشد، بیماری کبد چرب که شامل تجمع چربی در کبد است، کلانژیت اسکلروزان که شامل انتهاب و زخم شدن مجاری صفراوی درون و بیرون از کبد است، و هپاتیت های خود ایمنی که شامل التهاب کبد به واسطه واکنش های خود ایمنی می باشد، نیز ممکن است خطر توسعه رشد سلول های سرطانی در کبد را افزایش دهد.

علائم سرطان کبد

همان طور که قبلاً ذکر شد، علائم این بیماری ممکن است در طول مراحل اولیه آن چندان آشکار نباشد. علائم این بیماری ممکن است متغیر باشد. علائم اولیه سرطان کبد شامل درد شکم، تهوع، استفراغ، خستگی یا از دست دادن اشتها می باشد. بچه ها نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. آغاز زود هنگام بلوغ یکی از مهم ترین علائم سرطان کبد در پسران می باشد. از آن جا که علائم اولیه این بیماری ممکن است بسیار مشابه با معده درد باشد، بنابراین، بیشتر مواقع این دو بیماری با هم اشتباه گرفته می گردد و همین مسأله یکی از دلایل اصلی تأخیر در تشخیص این بیماری جدی می باشد. متأسفانه، بیشتر افراد بیمار تنها هنگامی که بیماری وارد مرحله پیشرفته خود شده، در پی یاری گرفتن پزشکی می باشند.

در ادامه بعضی از علائمی که در مراحل پیشرفته سرطان کبد تجربه می گردد را ذکر خواهیم کرد.

* درد شدید سمت راست شکم: از آن جا که کبد در بخش بالایی سمت راست شکم قرار گرفته است، ممکن است درد در این ناحیه از بدن تجربه گردد.

* زردی یا یرقان: این بیماری با زرد شدن پوست و سفیده چشم ها تشخیص داده می گردد. رنگدانه های زرد با افزایش سطوح بیلی روبین در خون ایجاد می شوند. بیلی روبین یک رنگدانه زرد است که در صفرا وجود دارد.

* استسقاء یا جمع شدن مایع در شکم: این بیماری به وسیله تجمع مایع در فضای بین دو لایه صفاق تشخیص داده می گردد.

* هپاتومگالی: این بیماری به وسیله بزرگ شدن کبد تشخیص داده می گردد.

* سایر علائم سرطان کبد شامل تورم موضعی در شکم، احساس سیری، کاهش وزن غیر منتظره، تب، از دست دادن اشتها و خستگی است.

درمان سرطان کبد

از آن جا که علائم سرطان کبد معمولاً در مرحله آخر این بیماری ظاهر می گردد، از این بیماری اغلب به عنوان بیماری خاموش یاد می گردد. در صورتی که هر یک از علائم ذکر شده در بالا را تجربه کردید، باید در پی یاری گرفتن از خدمات پزشکی باشید. پزشکان معمولاً آزمایشات خون و دیگر روش های تصویر برداری مانند سونوگرافی از کبد را جهت تشخیص بیماری توصیه می نمایند. سی تی اسکن، ام آر آی و نمونه برداری از بافت زنده کبد نیز در تشخیص این بیماری مفید می باشد. در صورتی که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده گردد، توسعه سرطان ممکن است کمتر شده و با انجام عمل جراحی بتوان اقدام به حذف رشد توده بدخیم سرطانی کرد. یکی از عملکردهای ضروری اجرا شده به وسیله کبد، سم زدایی از بدن است. دیگر گزینه های درمان شامل شیمی درمانی، سرما درمانی، رادیوفرکوئنسی، ابلیشن و پرتو درمانی است. در موارد شدید، ممکن است توصیه به پیوند کبد گردد.

شیوه درمان اساساً وابسته به سن و سلامت کلی بیمار می باشد. عواملی که امید به زندگی بیمار را تحت تأثیر قرار می دهد شامل نوع سرطان و مرحله تشخیص آن می باشد. در صورتی که در مراحل اولیه بیماری تشخیص داده گردد، ممکن است بتوان با انجام اقدامات مناسب پزشکی از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد و بنابراین طول عمر بیمار را افزایش داد. بنابراین، مهم است که علائم و نشانه های این بیماری کبدی نادیده گرفته نگردد. ارزیابی مناسب علائم با یاری انجام آزمایشات تشخیصی مطمئناً شانس بیمار را برای بهبودی و طولانی تر کردن زندگی افزایش خواهد داد.

از آن جا که علائم این بیماری کبدی در آغاز بیماری بروز نمی نماید، بنابراین احتمال تشخیص تأخیری بسیار بالاست. مهم است که جهت پیشگیری از بروز این بیماری افراد از مصرف بیش از حد نوشیدنی های مضر و یا هر گونه فعالیتی که ممکن است فرد را مستعد ابتلا به این بیماری کشنده کند، به شدت اجتناب ورزند.

منبع: Smita Pandit - HealthHearty

منبع: راسخون
انتشار: 1 آذر 1400 بروزرسانی: 1 آذر 1400 گردآورنده: shirgahnews.ir شناسه مطلب: 1066

به "علامت های سرطان کبد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علامت های سرطان کبد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید