غذاهای محلی و سنتی تانزانیا
به گزارش پایگاه خبری شیرگاه نیوز، بیشتر غذاهای سنتی تانزانیا در سراسر آفریقای شرقی معمول هستند. پایه رژیم غذایی این کشور مواد نشاسته ای مانند ذرت خوشه ای، ارزن، پیلاف، حبوبات و آرد ذرت است. غذاهای تانزانیایی در طول سال ها به تدریج تنوع بیشتری پیدا نموده اند و از سبزیجات و میوه ها تا محصولات لبنی و گوشت را شامل می شوند. کاشفان پرتغالی گیاه نشاسته ای کاساوا و بادام زمینی را به اینجا آوردند که بخش حیاتی رژیم غذایی مردم را تشکیل می دهند.
1. اوگالی
اوگالی (Ugali) غذایی است که می تواند غذای ملی تانزانیا محسوب گردد. این خمیر سفت با آرد ذرت، پودر کاساوا، ذرت خوشه ای یا ارزن تهیه می گردد و معمولاً سسی شامل ماهی، گوشت، سبزیجات پخته یا حبوبات را به همراه دارد. به طور معمولی اوگالی در یک کاسه عظیم به صورت اشتراکی با همه افراد روی میز صرف می گردد. یک اوگالی خوب نباید زیاد چسبناک یا خشک باشد.
2. نیاما چوما
اگر یک غذا وجود داشته باشد که بتوان آن را ذاتاً تانزانیایی و به راستی مربوط به آفریقای شرقی دانست، آن غذا حتماً نیاما چوما (Nyama Choma) خواهد بود. نیاما چوما به معنی گوشت گریل شده است و از کباب کردن گوشت بز، ماهی یا مرغ به همراه موز کبابی یا اوگالی در کنار آن سرو می گردد. در تهیه این غذا از گوشت تازه استفاده می نمایند که آن را روی توری فلزی و زغال قرار می دهند تا به آرامی کباب گردد.
3. پیلو
پیلو (Pilau) غذایی است که تنها در جشن ها یا تعطیلات آخر هفته تدارک دیده می گردد. برای طبخ این غذا برنج با ادویه جات در آب گوشت طعم دار شده و گاهی مرغ، گوشت، ماهی یا تخم مرغ آب پز را به آن اضافه می نمایند. پیلو در اصل متعلق به غرب هند شناخته می گردد، اما امروزه در نواحی ساحلی تانزانیا به غذایی محبوب تبدیل شده است. همراه پیلو عموماً کاچومبری (Kachumbari) سرو می گردد که سالادی از مواد خام شامل گوجه فرنگی خرد شده، فلفل چیلی و پیاز است.
4. نان چاپاتی
نان چاپاتی (Chapatti Bread) سنتی تانزانیا مشابه نان مسطح یا روتی (Roti) هندی ها است. این نان بدون ورآمدن تهیه می گردد و در مواد اولیه آن از بکینگ پودر یا خمیر استفاده نمی نمایند. چاپاتی بین مناطق سواحیلی (Swahili) زبان تانزانیا بسیار پرهوادار است و البته بدون شک می توان آن را مورد علاقه هر تانزانیایی دانست. حتی بچه ها وقتی روش طبخ آن را یاد می گیرند ذوق زده می شوند و هیچ مناسبت ویژه ای بدون چاپاتی هرگز خاص نخواهد بود.
5. مکمشو
مکمشو (Mchemsho) که به نام تروپر (trouper) هم شناخته می گردد یکی از غذاهای خاص تانزانیا است و در قسمت شمالی کشور مصرف می گردد. اگرچه غذایی بسیار خوشمزه است، اما به دلیل این که در تهیه آن مواد زیادی به کار می رود، جزو غذاهای روزمره مردم نیست. همچنین این مسئله باعث می گردد در مقایسه با دیگر غذاهای محلی گران تر باشد. مواد لازم برای تهیه این غذا شامل هویج، سیب زمینی، لوبیا سبز، بادمجان، کلم، پیاز، موز، گوجه فرنگی، بامیه، فلفل شیرین و ادویه جات می گردد. همچنین بعضی افراد در تهیه آن سبزیجات را با گوشت یا ماهی مخلوط می نمایند.
6. ندیزی نیاما
ندیزی نیاما (Ndizi Nyama) یا موز سبز با گوشت یا ماهی یکی دیگر از غذاهای خوش طعم است که بر میز غذای تانزانیایی ها می توانید نوش جان کنید. این غذا به شکل تاس کباب با هویج، گوجه تلخ (میوه ای آفریقایی)، فلفل شیرین، موز، بامیه، ماهی یا گوشت تهیه می گردد. مردم تانزانیا ندیزی نیاما را به تنهایی یا به همراه برنج یا اوگالی می خورند.
7. سوپو یا ندیزی
سوپ موز سبز (Plantain) که به نام بومی سوپو یا ندیزی (Supu ya Ndizi) شناخته می گردد، یک غذای سنتی دیگر تانزانیا است که با کوبیدن موز سبز و خمیری کردن آن و سپس پختن در آب مرغ تهیه می گردد. این خوراک را در کاسه سوپ خوری سرو می نمایند و نمک و فلفل به عنوان چاشنی به آن افزوده می گردد.
8. ولی نا ماهاراجه
ولی نا ماهاراجه (Wali na maharage) که به نام برنج و لوبیا می توان آن را ترجمه کرد، یک غذای تانزانیایی است که با ماهی، سبزیجات یا گوشت میل می گردد. برنج اغلب با شیر یا روغن نارگیل طبخ می گردد. این غذا بر اساس طعم های معمول شرق آفریقا تهیه می گردد؛ اما به آسانی می توان دستور آن را بر مبنای موادی که در هرمحیطی یافت می گردد تغییر داد. همچنین ادویه هایی مانند دارچین، هل، زیره سبز، فلفل یا چوب میخک را می توان چاشنی آن کرد.
9. ندیزی کانگا
ندیزی کانگا (Ndizi Kaanga) موز سبز سرخ شده است که در تانزانیا بسیار هوادار دارد. معمولاً آن را بدون شکر میل می نمایند اما می توان برای اینکه طعم شیرین آن بیشتر گردد کمی شکر بر روی آن پاشید. بعضی نمک و فلفل به آن اضافه می نمایند و همراه با کاچومبری آن را می خورند. ندیزی کانگا از خوراکی هایی است که در اغذیه فروشی های خیابانی خواهید دید.
10. ولی وا نازی
ولی وا نازی (Wali wa nazi) برنجی است که با شیر نارگیل طبخ می گردد و عمدتاً مردم سواحیلی که در سواحل اقیانوس هند زندگی می نمایند، آن را می خورند. این غذای مقوی و خامه ای همراه با مرغ، گوشت، کاری یا ماهی صرف می گردد. این ده غذای خوشمزه تانزانیایی نشان می دهند که مردم درون مرزی حبوبات، آرد ذرت، ارزن و ذرت خوشه ای را ترجیح می دهند. در حالی که مردم نواحی ساحلی به ماهی و برنج طبخ شده با شیر و روغن نارگیل بیشتر علاقمند هستند.
منبع: گردشبان